I Senegal använder hon tre sorters vatten

Senegal är ett av världens minst utvecklade länder och ligger på Afrikas västkust. Landet drabbas ständigt av torka, som blivit värre med åren på grund av de rådande klimatförändringarna. Regnmängden minskar och rent dricksvatten blir en bristvara.

Anna-Lena Särs är en av missionärerna på plats i Senegal via Finska Missionssällskapet. Hon berättar att hon själv använder sig av tre olika sorters vatten medan hon är på plats i Senegal: kranvatten för dusch och tvätt, matlagningsvatten som består av filtrerat kranvatten, och dricksvatten som oftast är köpt mineralvatten.

Slösar inte med vattnet

Anna-Lena berättar också att senegaleser är mycket bättre på att ransonera vatten än oss i Finland. Många har nämligen inte rinnande vatten hemma och de flesta som har det i städerna hämtar det från en kran ute på gården. Det slösas inte på badrumsvattnet i onödan, helt enkelt! Man kan konstatera att vattensituationen i Senegal definitivt är något helt annat än den lyx vi är vana vid i Finland var vi alltid har rinnande kranvatten som kan användas till allt.

Finska Missionssällskapet jobbar förutom i Senegal även med en hel del andra vattenprojekt ute i världen, bland annat i Tanzania, Nepal, Kambodja och Etiopien – som alla tyvärr lider av vattenproblem till följd av klimatförändringarna.

Mera om Missionssällskapets vattenprojekt i Senegal berättar Anna-Lena Särs i Ekofastapodden. Lyssna gärna på avsnittet, om inte bara för att lära dig mer om vattenprojektet utan även om det dagliga livet som missionär.