Kravlöshet

Fem minuter för att stanna upp, andas, hitta jämnvikt. Unna dig själv en stilla stund med en av Ekofastans meditationer, som bygger på tanken att en hållbar livsstil börjar inifrån.

Lyssna

Kravlöshet är temat för den här meditationen. Den bjuder in dig till en lugn stund vid dagens slut, där du får fundera över var du hittar platser, stunder och människor som är kravlösa.

röst & text: Birgitta Udd
inspelning & klipp: Monica Slotte

eller läs

Jag har satt mig i soffan, båda barnen är i säng, det tog en lite längre stund att få dem att varva ner sig idag men nu känner jag hur tystnaden sakta fyller vårt hus. En avse bästa stunderna på hela dagen.

En stunds kravlös tystnad innan jag avslutar dagen helt, men jag måste ännu städa bort alla leksaker i vardagsrummet och tömma diskmaskinen. Det är så mycket skönare att börja en ny dag utan att snubbla på en massa lego delar, småbilar, pennor, bollar och dockor.

Men inte riktigt än, just nu vill jag och just nu får jag sitta en stund och göra ingenting. En tekopp i handen, ett tänt ljus på bordet. Jag är så trött i kroppen och i knoppen!

Det där med att ha kravlösa stunder är inte så lätt – hur gör du, var hittar du dem? Att få sitta så här en liten stund utan att någon förväntar sig något av mig det är kravlöst för mig, ingen som behöver något, ingen som ropar efter mig (hoppas, hoppas barnen sover hela natten igenom), inga arbetsuppgifter som är oklara (vilket det i och för sig alltid finns, men inget som jag måste ta itu med just nu) – de här stunderna längtar jag efter och försöker göra mitt bästa för att hålla fast vid dem.

Mina tankar går till dagen som snart är slut – har jag haft några kravlösa stunder idag?

Det är ju så mycket runtomkring som tränger på med olika krav: från barnens daghem och skola, att delta i föräldramöten och önskan om att man ska engagera sig i föräldraföreningen och likaså i barnens olika hobbyföreningar; försäljning av toapapper, strumpor, tvättmedel och så förstås att stå i caféet under matcher; sociala medier som trycker på med hur jag ska se ut, hur jag ska klä mig, vilka dieter som är bäst för tillfället; politikerna som lockar med det ena och det andra för att jag ska rösta på dem i det kommande valet; församlingsengagemang – fick ett brev hem häromdagen om församlingens verksamhetsformer speciellt nämndes familjearbetet – allt och alla önskar det ena och det andra av mig.

Inklusive jag själv. Jag vet att jag kräver att jag ska engagera mig på olika sätt utöver att vara en bra mamma, sköta hemmet och jobbet, men ibland känns det att det blir för mycket. Och jag behöver stunder och platser och situationer där jag kan vara mig själv.

Människa med lång hår sitter med mugg i handen och filt över knäna och tittar ut genom regningt fönster över hustak.
Foto: Unsplash / Amin Hasani

Så var finns det kravlösa platser, situationer?

Tidigare idag träffade jag en god vän som betyder mycket för mig och med henne känner jag att jag får vara mig själv, hon ställer inga krav på mig. Vi delar skratt och tårar, eländiga saker i livet och roliga händelser. Med henne kan jag också ha vara osminkad och inte behöver jag fundera på vad jag har för kläder på mig – en kravlös vän. Tacksam!

Kravlösa platser? Finns det ställen dit jag kan gå och känna att jag får vara mig själv? Jo, nu vet jag! I frissan – där känner jag att jag får vara kravlös. Jag kan gå dit med otvättat hår och när jag sitter där i frisörstolen kan jag inte göra så mycket annat än att bara sitta. Har någon gång försökt att prata i telefonen men det går ju inte när håret tvättas eller fönas och inte riktigt heller när frissan klipper det.

Och eftersom jag använder glasögon för att kunna se när jag använder mobilen, för att texta eller läsa ett meddelande eller scrolla på sociala medier eller läsa nyheter så får jag skippa att göra det. Och i sig är det himla skönt att ha dem, glasögonen, som jag kan skylla på när jag inte kan använda mobilen. Det ger mig en alldeles kravlös stund ifrån sociala medier och alla kontakter – vilket jag behöver ibland.

Hur är det med dig, vad gör du eller vart går du när du behöver en kravlös stund? Kanske en parkbänk längs med vägen till butiken där du kan sitta ner en stund och andas, eller kanske du också känner det extra skönt att gå till frissan. Har du någon kravlös vän eller är kanske du själv en person som andra känner sig väldigt trygga att vara tillsammans med, en person som man gärna delar en stund med utan att behöva känna att man måste göra sig till?

Så, Jesus tack för den här stilla stunden, tack för kravlösa stunder hos frissan och andra platser där vi kan känna oss trygga och vara oss själva. Tack för vänskapsrelationer där jag får vara mig själv.

Amen