Två yngre familjemedlemmar hjälper till med klädtvätten.

Inspiration

Här samlas inspiration för ekofastan för individer, grupper, församlingar och vem som helst!

För mer inspiration: kolla in #ekofasta i sociala medier.

Länk till Fastekalender 2024.

Följ med årets fastekalender. Den lotsar dig genom fastan med en tanke, fråga eller uppmaning för dagen. Klicka på bilden för att ladda ner din egen kalender.

Forma din egen ekofasta

På den här sidan hittar du tips på:

Testa: Hurdan ekofasta behöver du?

Klicka på bilden och svara på de sju frågorna i testet så får du veta vad du kunde må bra av att fokusera på under de sju veckorna fram till påsken. Vi levererar tipsen och innehållet direkt till din e-post.

Hurdan ekofasta passar dig? Klicka här för att göra testet!

Besök Tanzania i VR-spel

I virtual reality-spelet ”Tanzania 360” får du lära känna en vanlig familjs vardag och och se vilka utmaningar de har med jordbruket, klimatet, vattenförsörjningen och skolgången. Hjälp familjen hitta klimatsmarta lösningar och förbättra sin vardag. Läs mer om VR-spelet och hur det kom till.

Spelet på svenska: https://wvr.li/zj6p31 eller för att spela med VR-glasögon gå in på https://wvr.li och ange koden 582-9391. Spelet fungerar i olika webbläsare på dator och i mobiltelefon. Rekommendationen är att spela i Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Prova på Ekofastans mobilvandring

För de flesta finländare är relationen till skogen en stark, positiv relation. Skogen kallar oss till att vandra, upptäcka, tänka efter, glädjas, bara vara, men också till att skydda och ta ansvar.

Skogsstigen är en spårning du kan gå när som helst och var som helst – varför inte i din egen favoritskog. Den har sju stationer och lämpar sig för alla åldrar. Allt du behöver är telefonens webbläsare eller seppo.io-appen.

Läs mera om Skogsstigen och testa själv

Scouterna tipsar om skogsaktiviteter

I scoutprogrammet finns otaliga aktiviteter och tips på saker man kan göra i skogen. Ta en kikare och en fågelbok och gör en utfärd till närmaste fågeltorn. Ta med en termos med kakao och några goda smörgåsar och pausa på en berghäll mellan tallarna. Besök en plats där du är ofta och undersök den med alla sinnen; vilka dofter finns på platsen, vilka ljud kan man höra?

För Ekofastan finns ett materialpaket med några av dessa aktiviteter utplockade för använda själv eller i grupper. Aktiviteter finns för alla scoutingens åldersgrupper, såväl aktiverande tips för utfärder och att upptäcka skogen, som lugnare aktiviteter som hjälper en att känna in skogen, stilla sig och slappna av.

Ordna klädbytardag

Klädbytardag i Ekofastans tecken har varit ett lyckat koncept. Till exempel det klädbyte som Helsingfors församlingar, Fida och Marthaförbundet ordnade i Helsingforsbiblioteket Ode i mars 2020 samlade cirka 160 deltagare och hela 540 klädesplagg bytte ägare – och fick besökarna att fråga efter en fortsättning på evenemanget.

Hur ordna en klädbytardag?

Finns det i din närkrets ett stort intresse för att ordna en klädbytardag? Ju fler ni är desto lättare är det att få ut information om klädbytet.

Boka utrymme – på bibliotek, i församlingsutrymme, i skolan.

Bestäm hur många plagg varje deltagare får ta med sig och vilken valuta som används. Till exempel: ”Ta med dig högst 10 plagg i gott skick som du tror att någon annan kan ha glädje av. För varje plagg du hämtar får du en biljett med vilken du sedan kan byta till dig ett annat plagg.”

Det behövs även klädställningar och byglar för kläderna. Tips! ta kontakt med till exempel Fida, UFF eller Emmaus (de har ett stort lager av ställningar och byglar) och berätta om klädbytet. Om någon av de ställer upp kan ni få både klädställningar och byglar, samt tillika ordna med de överblivna klädernas öde.

Sätt ut information om klädbytardagen på Facebook, Instagram etc. OBS! Det lönar sig att vara specifik med vad som får hämtas, skor går till exempel inte alltid så lätt åt.

Innan klädbytardagen inleds behövs tid för inlämning av kläder. Det kan inte ske samtidigt som klädbytet pågår. Nu måste det också finnas frivilliga som tar emot kläderna och byter dessa mot ”valutan”, samt hänger upp och viker kläderna som lämnas in. Ett bra sätt att hänga upp kläderna är enligt färg, det gör det mera överskådligt. Barnkläder kan med fördel hängas separat på egna ställningar.

Lista över sådant som behövs då ett klädbyte ordnas

  • klädställningar och byglar
  • bord
  • helfigursspeglar
  • handskar för dem som riggar upp klädställningarna
  • kassar att packa kläder i vid ”kassan”, man kan uppmuntra deltagarna i evenemanget att ta med  egen tygväska också, men för säkerhets skull bra att ha en rulle med soppåsar.
  • klädborste och tejprulle
  • sopsäckar för de överblivna kläderna
  • lottringar med avdragbara lotter, det lönar sig att dra loss lotterna på förhand innan klädinlämnandet börjar (finns att köpa i pappersbutiker)
  • många frivilliga som ställer upp, både med förberedelserna, klädinlämningen, själva klädbytet och efteråt med nedmontering av ställningarna och packandet av kläderna.

Samlade tips från församlingarna i Lahtis

Några församlingsanställda i Lahtis bjuder på sin bästa inspiration för Ekofastan.

1. Närskogen erbjuder mångfald för pilgrimsvandringar i naturen

Naturen är aldrig långt ifrån oss. Då vi pilgrimsvandrar i hemstaden följer vi en gemensam rutt i skogen, längs stranden, i parken, i kärren eller i vatten. Årstider, kyrkoåret och naturen erbjuder olika teman. Vi rör oss till fots, med rollatorer, cykel, kanot, sup-bräda eller varför inte med våra husdjur. Vi pratar. Vi lyssnar och känner igen stadsfåglar. Vi ber eller håller en andakt. Ibland är vi bara tysta. Till detta har vi en fast plats i Lahtisskogen Teivaanmäki, som går från Vesijärvi strand mot Salpausselkäs toppar. Längs tystandens stig i skogen kan man, ensam eller tillsammans, stanna till vid de texter som fästs på träden.

Skogsbön

Skogen andas, som om hela skapelsen skulle be, Du kan höra den. Du är livet. Du finns i altickan, i stenmurklan och i snösländan. Du är livet i människan som kommer från jorden och skall återgå till jorden. Du är källan till existensen.

Du ger alla kraften och livet, granen, tallen, rönnen, enen, hallonbusken och blåbärsriset.  Varje skogsinvånare, från de minsta mikrober till stora växter och djur, får sin kraft från dig.

Hjälp mig respektera mikrobers liv, insekter, bin, gråsuggor, flugors liv, livet av mycelium, vedtrådmossa och mikrosfärer. Lär mig värdesätta björnens, vargens, järvens, rådjurens, ekorrens och skogsmusens liv. Jag själv är också en del av skogen, en del av skapelsen. Du ger oss livet. Ge oss mod att skydda och älska din skapelse.

Anna-Mari Kopo, kaplan

2. Välgörenhetskonserter för naturen

Jag tycker det är viktigt att erbjuda människor möjlighet att på ett konkret sätt inverka i naturskyddsarbetet. Många barn och unga känner en ängslan över naturen. Eleverna i Lahtis konservatorium får delta i talkot med sitt eget kunnande, genom att spela eller sjunga.

Konsertens intäkter kommer från åskådarnas frivilliga programköp och understödsbetalningar. Målet är att understöda lokala naturdestinationer monetärt och genom att göra det känt. Programledaren berättar om understödsmålets verksamhet mellan musikinslagen. Det är alla vårs uppgift att skydda naturen. Det här är vårt sätt.

Aurora Ikävalko, kantor

Få ännu fler tips på de finska Ekopaasto-sidorna.