Vatten i vardagen

En av de riktigt stora frågorna när man talar om att vårda vatten är vår personliga vattenanvändning. Kan man ha en vattenkran rinnande när man borstar tänder? Hur mycket vatten används för matlagning och personlig hygien? Frågor från vardagen som Tonje Lindeman, Nicolina Grönroos och Louise Häggström funderar över i poddserien Typ Livet som gör ett samarbete i detta avsnitt med Ekofastapodden.

Mycket vatten går åt när man duschar och ett tips att spara vatten är stänga kranen när man schamponerar håret. Man kan också ladda en full tvättmaskin när man skall tvätta kläder. Men vad är egentligen problemet? Hur värdefullt är vattnet? Vem är de stora bovarna när det gäller vattenanvändning?

3000 liter vatten per dag

Finland är tusen sjöars land och vi har gott vatten i våra kranar som man direkt kan dricka. Tonje Lindeman, som studerar biologi och är kompis med naturen, berättar att det inte finns en lättillgänglig statistik när det gäller vattenanvändning mellan olika länder, eller till vad vatten används. Grov inräknat används vatten till hushåll, industri och jordbruk.

Man kan ändå räkna ut hur mycket vatten går åt i medeltal för varje finländare per dag. I våra finländska hushåll används ca 150 liter vatten per dag. Räknar vi däremot in importvaror som finns i vår konsumtion är vi uppe i över 3000 liter per dag!

Stor företag och bolag är de som ändå använder mera vatten än hushållen. Är det då någon skillnad för våra enskilda val som människor? För vårt eget välmående är det viktigt att vi gör våra egna miljövänliga val. Det allra lättaste för en finländare när det gäller att minska på vattenanvändning, är att minska på köttkonsumtionen. Mycket vatten går åt till att producera soja som används som djurfoder.

Tonje Lindeman, Nicolina Grönroos och Louise Häggström funderar över vattenanvändning i vår vardag. I avsnittet talas också om klimatångest och vad som förorsakar det, samt hur vi kan påverka andra att göra goda val.