Tre frågor om att göra bättre val

För tio år sedan stannade ekonomiedoktorn Maria Österåker upp för att fundera på hur hon egentligen ville leva sitt liv. Hon sa upp sig och blev självhushållande författare på den österbottniska landsbygden.

Kvinna i glasögon sitter vid köksbord och vilar hakan i handen.
Maria Österåker.

Maria, hur ser du på klimatångest?

– Jag tror att den tvingar oss att agera och tänka över våra val. Jag har förändrat mycket i min vardag under de senaste tio åren, men när det kommer till klimatet  tror jag faktiskt inte att vi någonsin kan göra tillräckligt. Vi kommer aldrig till en punkt när vi kan luta oss tillbaka och tänka “Nåja, nu har jag gjort mitt”.

– Inte ens i Finland har vi rätt att avstå från handling bara för att “kineserna ändå inte gör någonting”. Vi kan inte gömma oss bakom det. Jag kan räkna upp säkert hundra saker jag ännu kan göra bättre. Men personligen mår jag jättebra när jag faktiskt gör saker. Då lättar också mitt samvete.

Om man lider av klimatångest, tidspress och dåligt samvete – vad krävs för att kasta om vardagen och göra bättre val?

– Det krävs att man tar sig tid för att tänka om. Personligen mår jag mycket bättre när jag gör medvetna val, när jag vet var jag står och varför jag gör vissa val i mitt liv. Ta nu mat till exempel. Många av de produkter jag äter vet jag vad de innehåller – och varför jag äter dem. Jag äter dem för att jag har valt att satsa på bra mat, så att jag senare slipper satsa på mediciner.

– Jag tror att många människor idag inte tar sig tid att reflektera över hurudan vardag de vill ha och vilka värderingar de vill leva ut. Man bara agerar och konsumerar på rutin, utan att egentligen veta varför. Men det krävs förstås också att man har tid – och det förvånar mig att väldigt få gör någonting för att jobba fram ett liv där tiden finns.

På vilket sätt tror du din vardag skiljer sig från många andras?

– Jag har aktivt jobbat för att få tid att göra medvetna val. Just nu hinner jag gå igenom garderoben för att veta vad där finns och gå en loppisrunda för att leta efter det som fattas. Jag hinner tänka igenom vad jag vill servera för mat och därefter tillreda något annat än halvfabrikat. Tiden i vardagen har jättestor betydelse för hur jag mår och agerar. Det är klart att jag i viss mån också skulle köpa nya kläder och halvfabrikat om jag inte hade tiden att göra annorlunda!

Lyssna på ekofastapodden om dåligt samvete och klimatångest

Det är svårt att göra rätt när vardag är tajt. I det här avsnittet Ekofasta-podden träffar vi författaren och den självhushållande ekonomidoktorn Maria Österåker. Vi träffar också trebarnsmamman Nina Österholm som upplever att valen i vardagen är många och svåra. Har Maria några goda råd att ge henne?