Så här lyckas du med second hand-kläder

Loppisrundorna kan lätt bli en skattjakt där vi hysteriskt går loss i hyllorna bara för att det är billigt. Stylisten Sandra Holmäng ger sina bästa tips på hur du gör din loppisshopping mer hållbar.

Kvinna sitter ner, en mikrofon och blombukett på bordet i förgrunden.
Sandra Holmäng.

1. Skriv en shopping-lista före du åker iväg

Vad är du ute efter i dag? Vad behöver du just nu? Med hjälp av listan undviker du onödiga utsvävningar som ser lockande (och billiga!) ut för stunden. Håll dig till din ursprungliga plan och sluta leka skattjakt. Försök att jämställa loppis med vilket annat uppköp som helst.

2. Var uppmärksam på materialet

Om lappen inne i plagget inte är bortklippt – läs vad plagget är gjort av! Håll utkik efter naturmaterial. Föredra ylle, kashmir och silke framom polyester och akryl. Redan noppiga plagg blir sällan mindre noppiga med tiden.

3. Sluta kompromissa

Skippa ett plagg som det inte känns hundra från första börja. Det svider lika precis lika mycket att ha oanvända loppisplagg i garderoben som splitternya. Bara för att det är billigt och snyggt betyder det inte att det känns bra med två storlekar för små byxor. Prova gärna plagget om den möjligheten finns! Köp om du känner att det passar. Lämna kvar om det är en kompromiss i storlek och stil.

4. Kategorisering sparar tid

Om du är ute efter ett visst plagg (vilket du rimligtvis är – se punkt 1) kan det vara smart att föredra sorterade loppisar som till exempel Röda korset. Då kan du genast söka dig till ytterkläderna när du behöver en ny vinterkappa – eller till skohyllan om man är ute efter ett par nya gummistövlar. Den vägen hittar du snabbare och enklare det du är ute efter!

5. Hysteri är aldrig hållbart

Påminn dig själv om att överdriven klädkonsumtion också är överdriven klädkonsumtion när den sker på loppis, klädbytarparty eller på Facebook. Förstås är det lite mer hållbart, men även här finns en gräns. Ha gärna i åtanke signalerna du sänder ut till andra.

Lyssna på ekofastapodden om second hand och klädbytarjippo

I det här avsnittet av Ekofastapodden ger stylisten Sandra Holmäng sina bästa tips på hur vi gör vår loppisshopping mer hållbar. Du får veta vilka de vanligaste missarna är när vi köper på loppis. Hur håller vi stilen när vi handlar second hand?