Hur kan jag minimera mitt avfall?

Finland brukar beskrivas som ett rent land. Men med 482 kilogram avfall per person och år överskrider vi medeltalet i EU. Enkla åtgärder, som reklamförbud, kan lätta på avfallsberget.

Vi borde återvinna hälften av allt vårt avfall, men i praktiken är det bara 10–15 procent som återvinns. Lite på en tiondel av det kommunala avfallet i Finland dumpas direkt på avstjälpningsplatserna. Årligen producerar vi 2,4–2,8 miljoner ton kommunalt avfall. (Siffror från 2018.)

Måsar på ett avfallsberg.
Det finns enkla åtgärder som kan minska avfallsberget.

– Vi är lite över medeltalet för EU, det är 475 kilo. Svenskarna producerar 40–50 kilo mindre avfall per person och år, säger Anita Storm, ekologirådgivare på Finlands svenska Marthaförbund.

Som ett exempel på hur vi slösar med resurser tar hon ett par jeans som slängs bort.

– Det kan ha gått åt 30 000 liter vatten och 5 kilo kemikalier för att producera dem. I ett land har de sytts, i ett annat har man satt fast knapparna. Jeansen har kanske rest mer än sin användare innan de kommer till affären.

Anita Storm föreslår att man i stället låter sy om jeansen och överlag satsar på kvalitet framom kvantitet i sin konsumtion. I längden blir det också mera ekonomiskt.

Minska klimatpåverkan och förebygg klimatångest genom att dra ner på ditt bidrag till avfallsberget. Gör så här:

Hur kan jag minska mitt avfall ­– fem tips

  • Gå igenom ditt avfall så du vet vad du brukar producera och lättare kan minska på det.
  • Ta med egen kasse och egna burkar till butiken. Köp t.ex. kosmetika utan förpackning.
  • Lappa och sy om.
  • Dela och samäg större maskiner etc. som inte behövs så ofta.
  • Sätt upp en lapp med texten ”Ingen reklam, tack!” vid postluckan.

Har du flera tips eller kommentarer så dela dem i sociala medier och tagga #ekofasta

Det här är tips av Marthaförbundets ekologirådgivare Anita Storm och Julia Degerth, som följer en zero waste-livsstil, alltså lever praktiskt taget utan att producera något avfall alls. Lyssna på mera av deras tankar och råd i Ekofastapodden.