Våga lyssna på tystnaden

Inga ringande telefoner eller plingande meddelanden. Inga flimrande skärmar och folk som pockar på ens uppmärksamhet. Lugn, ro och naturskön miljö. Det här kan man få njuta av på retreat.

Fyra foton i ett collage: en hög med inplastade karstor bredvid en grönväxt, en träskål med små snäckor, två stolar på en inglasad veranda, en fjäder.
Detaljer från retreatgården Snoan. Foto: Joanna Lindén-Montes.

Retreat innebär att man drar sig tillbaka i stillhet och tystnad för att reflektera över sitt eget liv och sin relation till Gud. Retreaten kan vara från ett veckoslut till flera veckor. Under den här tiden talar man inte med de andra retreatdeltagarna.

Retreatkoordinator Birgitta Udd på retreatgården Snoan i Lappvik har trettio års erfarenhet av retreatverksamhet.

– Jag tror inte att det att vara tyst som är det svåra. Utan det är vad som händer i tystnaden. När vi träffas är det normala att vi pratar och så plötsligt finns vi ett sammanhang där vi inte behöver göra det. Det är ovant för många, säger hon.

Ida Henrikson deltog i en veckoslutsretreat för några år sedan. Som många andra var hon till en början lite oroad för tystnaden.

– Jag var inne i en ganska hektisk period och var lite rädd för att lyssna på mina egna tankar. Samtidigt kände jag att jag behövde lite yttre hjälp för att kunna lugna mig, säger hon.

”Tystnadsfastan” gjorde emellertid gott och Ida Henrikson tycker att det satte igång vissa processer.

– Inte var det en magisk förändring direkt i mitt liv. Men jag märker att jag fortfarande tänker tillbaka till vissa grejer som kom upp där. Det väckte mycket som sedan har fått fortsätta gro i mitt sökande, säger hon.

I Ekofastapodden kan du lyssna på en diskussion om vad en retreat kan erbjuda.