Enkelhet

Fem minuter för att stanna upp, andas, hitta jämnvikt. Unna dig själv en stilla stund med en av Ekofastans meditationer, som bygger på tanken att en hållbar livsstil börjar inifrån.

Lyssna

Enkelhet är temat för den här meditationen. Den bjuder dig att lyssna och leva dig in i en stund av långsamhet. Du behöver inte göra något, du får bara ta del av en reflektion om glädjen och skönheten i det lilla.

text & röst: Birgitta Udd
inspelning & klipp: Monica Slotte

eller läs

Vår Fader, du som är i himlen. Låt ditt namn bli helgat. Låt ditt rike komma. Låt din vilja ske på jorden så som i himlen. Ge oss i dag det bröd vi behöver.

Ge oss i dag det bröd vi behöver – så är en del av bönen Vår Fader. Men kan det vara så enkelt att be om det jag behöver att endast säga och be Ge oss i dag det bröd vi behöver – kan och får allt inkluderas i den där lilla delen av bönen?

Och vad är det jag behöver, på riktigt? Och vad behöver du, just i den här stunden. Jag vet inte var du befinner dig just nu men jag sitter på terrassen och känner lite av solens små strålar mot mitt ansikte. Jag har bara en liten, liten stund att sitta här, men vill så innerligt vila en stund, för jag behöver det.

En kaffekopp och ett glas vatten har jag bredvid mig. Jag sluter ögonen. Andas. Vänta lite … tvätten måste på. Tandkräm från butiken, måste komma ihåg och hostmedicin från apoteket, det får jag inte glömma. oj, suck. Jag dricker ännu en klunk av kaffet. Försöker andas djupt ett tag igen. Varför ska det vara så svårt att bara sitta och göra ingenting?

Jag är ju här. Just nu får jag och kan jag sitta här och jag behövs ingen annanstans. Minstingen sover och de två andra kommer från skolan först om ett par timmar. Tvätten går ingenstans och butiken är också kvar. Den här stunden är min. Din och min Gud, en stund av vila och kanske lite eftertanke.

Jag drar ännu en djup suck och känner hur luften fyller mina lungor. Lyfter vattenglaset och sätter det mot mina läppar och känner sen hur det rena och klara vattnet tas tacksamt emot av hela kroppen.

Ett par fotgängare går förbi, vi tittar på varandra. Jag känner inte dem, men ger dem en liten nickning – kanske de bor lite längre bort i backen. Vad månne de behöver idag?

Där kommer också grannens katt, ser ut som om han har all tid i världen, snusar i buskarna och kommer sen och stryker mig längs mitt högra ben. Jag krafsar honom bakom ena örat och vips så hoppar han upp i min famn – gissar att hans behov är lätt att fylla idag, en stunds mys i min famn
och en burk kattmat när han kommer hem.

En gråspräcklig katt sover med tassarna utsträckta framför sig.
Foto: Unsplash / Stef Versoza

Ge oss i dag det bröd vi behöver – bönen Vår Fader och just den delen av bönen har stannat kvar i mina tankar den här förmiddagen. Ge oss idag det bröd vi behöver – men vad är det jag behöver?

Det är ju inte bara bröd, mat som vi får be om i bönen utan allt det som vi behöver för varje dag. Vad behöver jag idag? Inspiration till veckans mat meny, krafter att orka med barnen, tid för att träffa någon vän kanske, hemsysslor… Vad behöver du? Just nu?

Och mitt behov just nu är bara en enkel liten stund av återhämtning. Bara få sitta här och låta tankarna komma och gå, ingen som förväntar sig något av mig, inget som jag måste göra. Att bara sitta här och göra ingenting en stund.

Och vid bönens ord, “ge oss idag det bröd vi behöver”, så tänker jag också att du, Gud, är nära mig. Det är ju med dig jag pratar och det är till dig jag ber om det jag behöver idag. Jag tänker att du sitter här med mig i den här enkla lilla kaffe- och bönestunden.

Du såg säkert grannarna som gick förbi och jag anar att du också log mot dem och jag tänker att när katten suttit en stund i min famn, så hoppar han säkert över till dig och önskar att du fortsätter att krafsa honom. Jag delar gärna den här stunden med dig och om du vill hämtar jag en kopp kaffe till dig med.

Så, Jesus, tack för den här stunden av någon slags stillhet, där jag får sitta och andas. Stunden är inte lång men den är skön och jag är glad för att jag tog mig tid för att sätta mig ner en stund idag. Glad över att du också stannade upp tillsammans med mig. Jag ber om det som jag behöver till resten av den här dagen, varken mera eller mindre. Jag ber även för grannarna, ge dem det de behöver idag.

Amen.