Tre raka spår till en mer hållbar vardag

Se över din garderob, ditt kök och utmana dig själv lite mer! Här presenterar vi tre konkreta klimat- och miljögärningar som du kan ta dig an under fastan. För tipsen står Marthaförbundets sakkunniga inom ekologi, ekonomi och hushåll.

Matlådor i metall, glasburk, glasflaska, kaffemugg med lock, äpple, banan, uppradade mot rosa bakgrund.
Foto: Karin Lindroos / Marthaförbundet

1. Dyk ner i den djupa änden: Tipsen för dig som tar ekofastan på allvar

  • Ta i bruk S- och K-kedjornas mobilapplikationer för att följa koldioxidutsläppen för dina inköp. Även andra tjänster erbjuder denna funktion. Ändra dina vanor om koldioxidutsläppen är för höga.
  • Undvik plast och engångsprodukter under fastan. Visste du att plasten är en stor bov i klimatkrisen? Ifall användningen fortsätter som hittills kommer utsläppen av plastproduktionen år 2050 att utgöra 10–13 procent av den globala kolbudgeten. Kolbudgeten är den mängd utsläpp som världen måste hålla sig inom för att begränsa den globala uppvärmningen.
  • Sortera och återvinn allt skräp under fastan. Återvinning av förpackningsmaterial, skräp och övriga produkter i hemmet minskar på växthusgasutsläpp i produktionen (nya naturresurser behöver inte användas) och avfallshanteringen (material behöver inte förbrännas).
  •  Omförhandla ditt elavtal. Byt till energi som märkts med EKOenergis märke.
  •  Begränsa användning av bil under fastan. Välj om möjligt att promenera, cykla eller åka kollektivt.
Några apelsiner ligger bland kartong, papperspåsar, bubbelplast.
Undvik plast och engångsprodukter. Sortera och återvinn skräp. Foto: Karin Lindroos / Marthaförbundet

2. Dyk in i garderoben: Tipsen för dig som strävar efter en hållbar garderob

Visste du att klädindustrin orsakar lika mycket utsläpp som hela världens fartygs- och flygtrafik tillsammans? Låt ekofastan bli en tid då du går igenom din garderob och gör en plan för framtiden.

Nästan allt det material som används för tillverkning av kläder är nytt råmaterial. Över 70 procent av textilierna bränns upp eller hamnar på soptippen. Varje sekund förs ett helt lastbilsflak med lätt begagnade kläder till förbränning eller till soptippar.

Checklista för garderoben

Innan du köper

  • Granska plagget, känns kvaliteten bra? 
  • Vad kan försäljaren berätta om plagget, hur har det producerats?
  • Kan plagget repareras om det krävs? Kan du tvätta och vårda det själv? 
  • Hur ser sömmarna ut, har de täta och korta stygn eller långa och glesa? Täta och korta stygn tyder på högre kvalitet.  
  • Om materialet är av stretch och är elastiskt, vad händer om du töjer på tyget? Drar det ihop sig igen och blir slätt, eller lämnar det en bubblig yta? Det senare tyder på låg kvalitet.  

Vårda dina kläder

  • Tvätta inte kläder för ofta: genom att vädra dem regelbundet hålls de fräscha längre.
  • Ta bort enstaka fläckar med en klädborste eller genom punkttvätt. Behandla besvärliga fläckar genast.  
  • Borsta kläder och förebygg uppkomsten av noppor. Samtidigt tar borsten bort damm, hår och till och med fläckar. 
  • Snygga upp dina plagg med en noppmaskin.

Reparera

  • Gör det till en vana att reparera söndriga kläder själv, eller anlita en sömmerska.
  • Samla plagg som ska repareras på ett skilt ställe och sätt aldrig trasiga plagg tillbaka i skåpet.  
  • Är du osäker på om det lönar sig att låta reparera? Det kostar inget att fråga hur mycket det skulle kosta. Om det är billigare att köpa nytt än att reparera så kan grundproblemet vara att det nya plagget är för billigt.
  • Barnens plagg med slitna knän räddar du enkelt med så kallade textilplåster eller lagningslappar.  

3. Dyk in i kylskåpet: Tipsen för dig som vill vara klimatsmart i köket

En stor del av vår klimatpåverkan skapas av det vi äter. Kanske blir din ekofastautmaning att eliminera ditt matsvinn?

Grönsaker och frukter spiller ut från två tygkassar.
Ät enligt säsong och närproducerat. Foto: Karin Lindroos / Marthaförbundet
  • Utgå alltid från de råvaror du har hemma. Vi slänger upp till 30 kilogram ätbar mat per person och år, en stor och onödig belastning på miljön.
  • Använd hela råvaran.
  • Använd dina sinnen innan du slänger. Lär dig skillnad mellan bäst före-datum och sista användningsdag.
  • Var kreativ, öva upp dina matlagningskunskaper och livsmedelskunskaper.
  • Följ kostrekommendationerna, kostpyramiden och tallriksmodellen. Ät enligt säsong och närproducerat.
  • Ät inte mera än du förbrukar.
  • Kontrollera temperaturen på din frys och kyl. Frysen ska vara -18 grader och kylskåpet max 6 grader.
  • Tvätta bara fyllda diskmaskiner och tvättmaskiner. Dosera rätt, följ tvättråd och använd miljömärkta rengöringsmedel.
  • Ugnen drar elektricitet så passa på att utnyttja ugnens förvärme och eftervärme. Gör många rätter och bakverk när du ändå är igång. 

Text: Marthaförbundet