Är det viktigt med snygga kläder?

Att ha en hållbar och fungerande garderob är också ett sätt att tillföra mer harmoni i vardagen. Men var ska vi börja? Esteterna Ida Haapamäki och Maria Sundblom Lindberg diskuterar sitt tudelade förhållande till kläder.

Svartvit bildpå två kvinnor som sitter i poddstudio.
Ida Haapamäki och Maria Sundblom Lindberg.

För två år sedan gjorde klädälskaren Ida Haapamäki en tvärvändning. Från att ha varit en shoppande maximalist svängde hon om till att bli något av en minimalist.

– Det var egentligen när jag bekantade mig med Konmari-metoden som det största genombrottet kom för mig. Jag reflekterade mycket kring vad glädje är för mig och kom fram till att det nog inte är klädberget i min garderob. Ett överflöd av kläder är ingen glädje för någon, berättar Ida.

– Att vara intresserad av kläder, skor och stil – och samtidigt vurma för klimatet och hållbar utveckling har inte alltid varit lätt att kombinera. Men nu har jag hittat en bra balans.

För Maria Sundblom Lindberg finns också en annan aspekt i klädångesten.

– Jag har fem barn, vilket gör att mina associationer kring kläder snabbt går till mängden kläder. Där kan jag känna en viss angst när det kommer till mängden kläder som ska tvättas och vikas. Samtidigt är jag också en estet och tycker om att klä mig snyggt. Men just nu går nog mina egna kläder i sjätte hand.

Vad är funktionellt för mig?

Både Maria och Ida har nu lyckats bygga en hållbar och fungerande garderob som går hand i hand med den egna stilen.

– Jag kör mycket på 70 % i mitt liv – också när det kommer till kläder. Jag har varken tid eller pengar i överflöd. Inte heller någon större lust att lägga överdrivet mycket tid på mitt utseende. Jag är uppfostrad i tankesättet att det är “fult att vara fåfäng”. Jag kör konceptet svarta byxor och tröjor i olika material – året runt. Och svarta klänningar till fest, berättar Maria.

– Jag har dessutom turen att ha ett jobb där jag bara träffar mina klienter max en gång per vecka, vilket gör att jag kan köra samma outfit flera dagar i rad. Mina barn tycker det är jätteäckligt, men jag tycker det är praktiskt, skrattar hon.

Att ha samma kläder flera dagar i rad var förr otänkbart för Ida. Men nu är det vardag.

– Jag tycker man ska se det som ett statement. Att vara minimalist betyder inte heller att man måste vara tråkig och färglös. För mig har det mest betytt att definiera vad som är funktionellt för mig. Vad behöver jag för att vara bekväm och snygg i vardagen?

I det fjärde avsnittet av Ekofastapodden diskuterar esteterna Ida Haapamäki och Maria Sundblom Lindberg sitt tudelade förhållande till kläder. Hur bygger vi en hållbar garderob så att vardagen flyter bättre?

Hållbar klädkonsumtion är temat för Ekofastapodden 2019–2020. Syftet med kampanjen är att aktualisera klädernas miljöpåverkan och väcka tankar om vår egen konsumtion av kläder.

I det här avsnittet av Ekofastapodden diskuterar esteterna Ida Haapamäki och Maria Sundblom Lindberg sitt tudelade förhållande till kläder. Hur bygger vi en hållbar garderob så att vardagen flyter bättre?