Tystnaden som försvann och återvände

Före coronapandemin levde vi i en värld där tystnad var en lyxvara. Överallt fanns det prat, buller, skrammel, pip och andra ljud. I och med pandemin blev mångas liv lugnare och kanske tystare. En del uppskattade den nyfunna tystnaden, medan den kändes jobbig för andra.

Nu har samhället börjat vakna till liv igen och ljuden börjar återvända, men i en värld full av information är det ändå viktigt att vi också kan koppla bort och lugna ner oss. Njuta av en stund av tystnad. Hålla kvar en lämpligt stor bit av den tystnad som pandemin gett oss.

Skogen erbjuder en skön typ av tystnad. I skogen är det egentligen aldrig tyst, men ljuden i skogen är inte påträngande; de finns där som ett bakgrundsbrus där man själv kan välja i vilken grad man släpper fram ljuden.

Blått tält vid stranden av ett lugnt träsk i skogen.

Koppla av med skogsbad

Anna från Scoutkåren Vasa Korsfarare berättar såhär om hur hon hittar stillhet i skogen:

”Eftersom jag är uppväxt med skogen bakom husknuten känner jag mig lugn, trygg och avslappnad i skogen. Jag har från liten blivit van vid att skogen är en skön plats att vara på och i skogen finns mat i form av bär, svamp och andra växter. Då jag blev scout som åttaåring blev min kärlek till skogen ännu större, min hobby hade också anknytning till skogen.

Då jag behöver en paus från vardagens stress och bekymmer tar jag på mig stövlarna och går ut i skogen, ibland med en bestämd rutt i åtanke och ibland helt på måfå. I skogen kan jag andas och samla krafter på ett helt annat sätt än vad jag kan göra på andra platser. Tankarna får snurra fritt medan mitt enda mål är att komma mig över stenar och trädrötter. Jag får lyssna på vindens sus, trädgrenarnas knakande, prasslandet av löven och fåglarnas sång.

Jag blev tipsad av en annan scout att skogsbada – och det är verkligen lugnande. Man väljer en plats i skogen som ser bekväm ut och lägger sig ner och slappnar av. Då man ligger på sitt ställe ser man till att slappna av i hela kroppen, känner hur marken känns under en och lyssnar på alla små ljud i skogen. Det är verkligen avkopplande och det känns tryggt.

Vi testade att skogsbada tillsammans med våra äventyrsscouter (äventyrsscouter är scouter i åldern 10–12 år). Då vi sade till att vi skulle avsluta var det inte många scouter som kom tillbaka till oss, flera av dem låg kvar i lingonriset då de tyckte att det var så avkopplande.”

Skogen – en plats för lek, äventyr, utmaningar

En rad upphängda stormlyktor lyser upp i mörkret.

För scouter är skogen en plats för lek och äventyr, för erfarenheter och utmaningar, och för att stanna upp och njuta av stunden. I scoutprogrammet finns en hel del aktiviteter kring alla dessa teman.

En del av dem finns utplockade i det aktivitetspaket med skogstema som sammanställts för allas användning inför ekofastan. Många av aktiviteterna handlar som i Annas exempel om att hitta en skön plats för sig själv där man kan stanna upp, lyssna på skogen och låta de egna tankarna sväva fritt. Dessa aktiviteter kan man göra i stort sett när som helst utan några som helst förberedelser.

Passa på nu när våren är i full gång – ta dig ut i naturen och njut av en lugn och stilla stund.

Text: Gunilla Edelmann, Anna Härmälä och Laura Oksanen, Finlands Svenska Scouter