Upptäck skogens stress­lindrande effekter – helt gratis!

Sänkt puls och blodtryck. Lägre stressnivåer och mer motståndskraftigt immunförsvar. Skogen har en läkande effekt på oss människor. Visste du att redan några minuter av skogsbad kan öka välbefinnandet?

Ofta har vi ett mål då vi är i skogen – att motionera eller plocka bär eller svamp – men syftet med skogsbadet är att ta in naturen med alla sinnen, utan hörlurar i öronen eller en svampkorg att fylla. Att bara vara i skogen. 

Termen kommer ursprungligen från Japan, där skogsbad kallas för shinrin-yoku. Där har skogsbad delvis finansierats av myndigheterna för att hjälpa människor lindra den stress, ångest och oro som det urbana arbetslivet kan leda till.

Vintrig skog i solsken.

Skogen vilar, du likaså

Att sippa på en varm kopp kaffe i en stilla vinterskog klädd i nysnö är en stor upplevelse i det lilla. Nu sover många av skogens djur och växter för att komma igen med full kraft till våren. Passa på att njuta av allt som skördats under året och packa korgen för en vinterpicknick till skogs! 

Den allra enklaste måltid är utsökt när den intas i skogen, efter ett helande skogsbad. Det finns rastplatser och grillkåtor som erbjuder möjlighet att göra upp eld längs med vandringsleder och i nationalparker. Ta med ved och tändstickor, och var noga med att släcka elden innan du går.

På ett stormkök kan du fritt tillaga eller värma mat och dryck i skogen, men var noggrann med var du placerar stormköket för säker användning. Här nedanför tipsar vi om läckra krabbelurer som du kan steka ute till skogs. Vi lovar att du inte blir besviken!

När vi behöver hitta tillbaka till vårt inre lugn – då borde vi alltid minnas skogens helande kraft. Luta dig mot träd, lägg dig i snön och titta upp på de höga tallarna. Gå långsamt och närvarande skogsstigen fram i takt med långa djupa andetag. 

Se skogsfärden som en möjlighet, inte en belastning som kräver utrustning. Det viktigaste är att ta sig till skogen och upptäcka den möjlighet till vila och eftertanke som vår skog bjuder på – strax bakom husknuten eller en kort bussresa bort. Vad du gör väl på plats bland träden kan du låta känslan där och då bestämma.

Steker plättar på stormkök i snön.
Krabbelurer stekta ute i skogen.

Krabbelurer (ca 20 st) 
2 ägg 
1 dl socker 
2 dl mjölk 
4 dl jästbröds- eller vetemjöl 
2 tsk bakpulver 
1 krm salt 
Smör till stekning 
Till servering 
Ca 1 dl socker och 1 msk kanel

  1. Vispa samman ägg och socker. Vispa ner mjölk och torra ingredienser.  
  2. Värm smör i en stekpanna eller motsvarande. 
  3. Klicka ut smeten till små plättar och stek på båda sidorna tills de får fin färg. 
  4. Vänd krabbelurerna i kanel och socker när de ännu är varma. 

Ta med dig smeten till skogen och stek på plats!