Klimatsmarta lösningar i Tanzania

Lär känna livet på landsbygden i virtuell verklighet. I Finska Missionssällskapets nya kunskapsspel ”Tanzania 360” får du hjälpa en nio personer stor familj förbättra sin vardag och framtidsutsikter på landsbygden i Tanzania.

Flicka sitter framför dator och spelar VR-spelet.
I det nya kunskapsspelet får du hjälpa en fattig familj hitta klimatsmarta lösningar och förbättra sin vardag. Foto: Laura Häkli

Hur är livet på landsbygden i Tanzania? I Virtual reality-spelet ”Tanzania 360” har du möjlighet att lära känna en vanlig familjs livsmiljö, vardag och arbete. Du får lösa olika problem och utmaningar med jordbruket, klimatet, vattenförsörjningen och skolgången.

– Du kan spela utan VR-glasögon, det är bara att gå in via webbläsaren. De som aldrig haft möjlighet att besöka ett utvecklingssamarbetsprojekt kan nu göra det hemma i soffhörnet, säger Laura Häkli, kommunikationsdirektör vid Finska Missionssällskapet.

Familjen deltog i produktionen

Virve Rissanen, Finska Missionssällskapets kommunikatör i östra och södra Afrika, kläckte idén till spelet. Hon har också skapat innehållet.

Rissanen tog bilderna och videorna till 360-gradersspelet i byn Inolelo i nordvästra Tanzania. Familjen som är med i spelet har fått hjälp av Finska Missionssällskapet, genom till exempel trädplantering och utbildning i småskaligt företagande.

– Besöket var ett av de mest minnesvärda fotouppdragen i mitt liv och jag hoppas att stämningen förmedlas till dem som spelar VR-spelet, säger Rissanen.

Kvinna hissar upp vatten ur en grop i marken.
Så här hämtar invånarna i den tanzaniska byn Inolelo vatten. Vad kan man göra om vattnet i gropen är smutsigt? Lär dig mera i det nya kunskapsspelet ”Tanzania 360”. Foto: Virve Rissanen
Två kvinnor går med vattenkärl på huvudet och ett barn bär två plastdunkar.

– Familjen önskade besökarna välkomna att ta del av deras vardag och svarade tålmodigt på frågorna. Speciellt familjens pojke var intresserad av 360-kameran och fungerade som frivillig kameraassistent under dagen.

Missionssällskapet har redan tidigare producerat material för VR-glasögon från Tanzania och Etiopien, men spelet som nu lanseras är annorlunda eftersom att det är interaktivt och fungerar även utan VR-glasögon. Missionssällskapet är en pionjär på detta område bland de organisationer som driver utvecklingssamarbete i Finland.

Finska Missionssällskapet producerade spelet i samarbete med det finska företaget 3DBear. Spelproduktionen har fått stöd av Finlands anslag för utvecklingssamarbete.

Spelet på svenska: https://wvr.li/zj6p31 eller för att spela med VR-glasögon gå in på https://wvr.li och ange koden 582-9391. Spelet fungerar i olika webbläsare på dator och i mobiltelefon. Rekommendationen är att spela i Google Chrome eller Mozilla Firefox.