Skogsstigen

Skogsstigen –
Ekofastans mobilvandring

En Skogsstig du kan gå var och när som helst. Ekofastans mobilvandring är en spårning med sju stationer, som lämpar sig för unga, vuxna och familjer. Ta en paus från skärmar och inomhusluft. Gå ut på en tur i ny terräng eller uppleva din vardagliga länk på ett nytt sätt.

Spårningen finns online på plattformen seppo.io, som är bekant för många skolelever och scouter. Den kan användas av vem som helst, via telefonens webbläsare eller i seppo.io-appen, och kräver ingen registrering. Gå till adressen http://play.seppo.io (välj språket svenska), klicka spelare och ge koden E6C2DD så kommer du in! Ta vara på spelarkoden som programmet ger dig, så kan du fortsätta där du slutade fastän du loggar ut emellan.

Skogsstigen kan gås var som helst med en fantasikarta. Du väljer själv din rutt och planerar in sex pauser, då du tar fram telefonen och gör en uppgift. Den sista uppgiften, nummer åtta, kan du göra efter promenaden.

Tidsåtgången för din Skogsstig beror mycket på sträckan du går, samt hur långa stunder du väljer att ta in skogen medan du gör uppgifterna som engagerar dina sinnen. En del uppgifter avklaras på ett par minuter, medan du kan välja att spendera upp till tio minuter på andra. Ha det skönt!

Församlingar och scouter kan också placera ut stationerna i egen miljö på en riktig karta. Kontakta din församling eller lokala scoutkår och be om att de placerar ut en Ekofasta Skogsstig!

Scouter och församlingsanställda se hit!

Skogsstigen kan gås var som helst och den kan också placeras ut längs en rutt på en verklig karta. Vi hoppas att så många Skogsstigar som möjligt placeras ut på verkliga kartor och människor lockas att gå ut.

Vi tänker på den vana vandraren, hundrastaren, den som bara går i stadsparker. Vi tänker på vuxna, unga och barnfamiljer. Vi tänker på den som känner sig hemma i kyrkan och den som tycker det känns främmande men har ett intresse för skog och ekologiskt tänk.

Detta sagt: placera ut en stig och sprid information på lokalt plan! Ni kan också ta ut er grupp och gå Skogsstigen tillsammans. (Ni som sysslar med pilgrimsvandringar kan kanske hitta de sju pilgrimsorden frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande i uppgifterna.)

Hur du placerar ut Skogsstigen i verklig terräng nära dig?

I korthet ber du om användarkoder, loggar in, kopierar den ursprungliga Skogsstigen, byter kartans botten till en egen och sparar. Tadaa! Utförligare anvisningar följer här:

 1. Användarkoder: För att kunna placera ut Skogsstigen i din egen närskog behöver du kunna logga in i seppo.io-plattformen. Om du är scout och vill kunna använda en utplacerad version av Skogsstigen med din scoutgrupp så kan du läsa här om hur du får dina koder.
 2. Skriv in play.seppo.io i din webbläsare. Välj vilket språk du vill använda seppo.io på, välj ”Instruktör” av de två alternativen och logga in med dina användarkoder.
 3. Då du loggat hittar du ett spelbibliotek. Sök upp Skogsstigen i biblioteket (du kan till exempel söka på ”skogsstigen” eller på sökordet ekofasta. Klicka på ”Ladda ner”. En kopia av spelet dyker nu upp i ditt eget spelbibliotek på samma sida. Klicka på ”Redigera” i spelets vänstra övre hörn. Spelet öppnar sig i din webbläsare.
 4. Klicka på ”spelets inställningar”-symbolen (en bild av en spelkonsol) uppe i vänstra hörnet. Ett fönster för spelets inställningar dyker upp.
 5. Högst uppe i fönstret finns ”Välj en gameboard för spelet”. Klicka där på ”Använd Live-karta”
 6. Sök det område på kartan där du vill placera ut Skogsstigen. Du kan till exempel trycka på förstoringsglaset och skriva in namnet på platsen, postnumret eller en närbelägen adress. OBS! Ifall kartan inte har utmärkta stigar i området du tänkte placera Skogsstigen på, kan du i stället använda dig av ett foto av till exempel en orienteringskarta! I så fall går man bara miste om möjligheten att fixera stationerna, som det berättas om i punkt 9.
 7. Scrolla längst ned och tryck Spara & stäng.
 8. Skogskartans bakgrund har nu uppdaterats till kartan (du kan ännu zooma in och ut, eller flytta dig i olika riktningar på kartan), och stationerna finns samlade på en fin rad. Dra ut stationerna till de platser där du vill placera dem.
 9. I det här skedet kan stationerna fortfarande utföras var personen som utför dem än befinner sig. För att ”fixera” stationerna så att man måste besöka den verkliga platsen för att kunna utföra uppgifterna gör du så här:
  a. Öppna en av uppgifterna (för kursorn över uppgiften och tryck på ”Öppna”).
  b. Scrolla längst ned i fönstret och klicka på ”Tilläggsinställningar” så att fliken öppnar sig.
  c. Leta i listan av tilläggsinställningar upp GPS-position och aktivera den.
  d. I tilläggsfunktioner-fliken dyker det upp ett fält där du kan bestämma hur nära platsen spelaren måste vara för att öppna uppgiftern. (Tips: välj inte < 10 meter, den är så exakt att det kan leda till frustration om personer som går din skogsstig inte hittar stationerna.)
  e. Klicka Spara & stäng, och upprepa sedan proceduren för de andra uppgifterna. ”Hemma igen”-uppgiften kan du gärna låta bli att fixera med GPS-position, så att man faktiskt på riktigt kan utföra uppgiften då man kommit hem. Du kan alltså placera uppgiften var som helst på kartan, men låt bli att aktivera GPS-positionen.
 10. Finslipning: Gå till vänstra balken och tryck på ikonen som föreställer en bok. Klicka upp fliken ”Historia” och ändra det stycke som i originalspelet lyder såhär:
  ”Den här spårningen kan gås online, var som helst. Planera din rutt och gör sju pauser längs med din stig. Ifall du önskar gå Skogsstigen med en karta över en verklig miljö, hör med lokala församlingen eller scouterna om det finns en utplacerad Skogsstig – Ekofastans mobila vandring, eller kan de tänka sig att göra en i seppo.io.” Spara.
 11. Tryck på play-knappen i övre högra hörnet. Nu är din egen Skogsstig aktiverad. Koden som dina skogsstigen-vandrare behöver för att komma åt stigen hittar du under ikonen med två huvuden i vänstra balken. Instruera dina skogsstigen-vandrare att gå till adressen play.seppo.io, välja alternativet ”Spelare” och mata in koden.
 12. Om du vill kunna följa med vilka som gått din skogsstig och vad de har svarat på uppgifterna kan du i ett senare skede logga in i seppo.io igen, söka upp spelet (det finns i ditt eget bibliotek) och klicka på de två huvudena i vänstra balken (här kan du kolla vilka som aktiverat spelet på sin telefon), eller så kan du i högra balken klicka på ikonen med flera ”pluppar” (stationer) så kan du se vilka svar som skickats