Skogsstigen –Ekofastans mobilvandring

Skogsstigen –
Ekofastans mobilvandring

Skogsstigen är en spårning med sju stationer, som lämpar sig för unga, vuxna och familjer. Spårningen finns online på plattformen seppo.io, som är en bekant applikation för många skolelever och scouter, och tillgänglig för spel för vem som helst. Den kan användas utan registrering via telefonens webbläsare eller i seppo.io-appen.

Skogsstigen kallar oss till att pausa från skärmar och inomhusluft, från stress liksom tristess. Stigen kallar oss till att gå ut på en tur i ny terräng eller uppleva vår vardagliga länk på ett nytt sätt.

Tidsåtgången för din Skogsstig beror mycket på sträckan du går, samt hur långa stunder du väljer att ta in skogen medan du gör uppgifterna som engagerar dina sinnen. En del uppgifter avklaras på ett par minuter, medan du kan spendera allt från två till tio minuter enligt eget val på andra uppgifter. Enbart för uppgifter är det bra att räkna med åtminstone en kvart.

Den här Skogsstigen kan gås var som helst med en fantasikarta. Du väljer själv din rutt och planerar in sex pauser, då du tar fram telefonen och gör en uppgift. Den sista uppgiften, nummer åtta, kan du göra efter promenaden. Ha det skönt!

Följ länken Seppo linkki sanalla Skogsstigen (eller slå in adressen http://play.seppo.io och välj språket svenska), klicka spelare och ge koden E6C2DD så kommer du in! Ta vara på din spelarkod som programmet ger dig, då kan du fortsätta där du slutade fastän du loggar ut emellan.

Församlingar och scouter kan också placera ut stationerna i egen verklig miljö på en riktig karta. Alla utplacerade Skogsstigar hoppas vi samla in här i den takt de blir av!

Finns inte din ort här ännu? Kontakta din församling eller lokala scoutkår och be om att de placerar ut en Ekofasta Skogsstig!

Scouter och församlingsanställda se vidare!

Vi önskar att så många Skogsstigar som möjligt placeras ut på verkliga kartor, för Då lockas folk att Verkligen Gå ut!

Hoppeligen hittas Skogsstigen av en bred, öppen skara, som vill uppleva skogen på ett djupare plan. Vi tänker på vana vandraren, hundluftaren, hen som bara går i stadsparker. Vi tänker på vuxna, unga och barnfamiljer och vi tänker både på hen som är hemma i andligheten och hen som känner att det är något främmande, men har ett intresse för skog och ekologiskt tänke. Detta sagt: placera och sprid information på lokal plan!

Ni kan också ta ut er grupp och gå Skogsstigen tillsammans.
(Ni som sysslar med pilgrimsvandringar kan kanske hitta de sju pilgrimsorden frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande i uppgifterna)

Hur du placerar ut Skogsstigen i verklig terräng nära dig?

I korthet ber du om användarkoder, loggar in, kopierar den ursprungliga Skogsstigen, byter kartans botten till egen och sparar. Tadaa! Utförligare anvisningar följer här:

 1. Användarkoder: För att kunna placera ut Skogsstigen i din egen närskog behöver du kunna logga in i seppo.io-plattformen. Användarkoder till seppo.io kan du få av Jari Pulkkinen i Kyrkans hus (jari.pulkkinen at evl.fi) om du arbetar inom kyrkan. Om du är scout och vill kunna använda en utplacerad version av Skogsstigen med din scoutgrupp så kan du läsa här SEPPO.io | Suomen Partiolaiset (scout.fi) om hur du får dina koder.
 2. Skriv in play.seppo.io i din webbläsare. Välj vilket språk du vill använda seppo.io på och välj sedan instruktör av de två alternativen och logga in med dina användarkoder.
 3. Då du loggat hittar du ett spelbibliotek. Sök upp Skogsstigen i biblioteket (du kan till exempel söka på ”skogsstigen” eller på sökordet ekofasta. Klicka på ”Ladda ner”. En kopia av spelet dyker nu upp i ditt eget spelbibliotek på samma sida. Klicka på Redigera i spelets vänstra övre hörn. Spelet öppnar sig i din webbläsare.
 4. Klicka på ”spelets inställningar”-symbolen (en bild av en spelkonsol) uppe i vänstra hörnet  ett fönster för spelets inställningar dyker upp.
 5. Högt uppe i fönstret finns Välj en gameboard för spelet. Klicka där på ”Använd Live-karta”
 6. Sök det område på kartan där du vill placera ut Skogsstigen; du kan till exempel trycka på förstoringsglaset och skriva in namnet på platsen, postnumret eller en närbelägen adress. OBS! Ifall kartan inte har utmärkta stigar i området du tänkte placera Skogsstigen på, kan du i stället använda dig av ett foto av till exempel en orienteringskarta! I så fall går man bara miste om möjligheten att fixera stationerna, som det berättas om i punkt 9.
 7. Scrolla längst ned och tryck Spara & stäng.
 8. Skogskartans bakgrund har nu uppdaterats till kartan (du kan ännu zooma in och ut, eller flytta dig i olika riktningar på kartan), och stationerna finns samlade på en fin rad. Dra ut stationerna till de platser där du vill placera dem.
 9. I det här skedet kan stationerna fortfarande utföras var personen som utför dem än befinner sig; hen behöver inte ännu ta sig till stället som är utmärkt på kartan. För att ”fixera” stationerna så att man måste besöka den verkliga platsen för att kunna utföra uppgifterna gör du så här:
  a. Öppna en av uppgifterna (för kursorn över uppgiften och tryck på ”Öppna”).
  b. Scrolla längst ned i fönstret och klicka på Tilläggsinställningar så att fliken öppnar sig.
  c. Leta i listan av tilläggsinställningar upp GPS-position och aktivera den.
  d. I tilläggsfunktioner-fliken dyker det upp ett fält där du kan bestämma hur nära platsen spelaren måste vara för att öppna uppgiftern. Tips: välj inte < 10 meter, den är så exakt att det kan leda till frustration om personer som går din skogsstig inte hittar stationerna.
  e. Klicka Spara & stäng, och upprepa sedan proceduren för de andra uppgifterna. ”Hemma igen”-uppgiften kan du gärna låta bli att fixera med GPS-position, så att man faktiskt på riktigt kan utföra uppgiften då man kommit hem. Du kan alltså placera uppgiften var som helst på kartan, men låt bli att aktivera GPS-positionen.
 10. Finslipning; Gå till vänstra balken och tryck på ikonen som föreställer en bok. Klicka upp fliken ”Historia” och ändra det stycke som i originalspelet lyder såhär:
  Den här spårningen kan gås online, var som helst. Planera din rutt och gör sju pauser längs med din stig. Ifall du önskar gå Skogsstigen med en karta över en verklig miljö, hör med lokala församlingen eller scouterna om det finns en utplacerad Skogsstig – Ekofastans mobila vandring, eller kan de tänka sig att göra en i seppo.io. Spara.
 11. Tryck på play-knappen i övre högra hörnet. Nu är din egen Skogsstig aktiverad. Koden som dina skogsstigen-vandrare behöver för att komma åt stigen hittar du under ikonen med två huvuden i vänstra balken. Instruera dina skogsstigen-vandrare att gå till adressen play.seppo.io, välja alternativet ”Spelare” och mata in koden.
 12. Sprid information på lokalplan och meddela gärna Milja Westerlund: milja.westerlund at evl.fi om din utplacrade Skogsstig, så kan hon tipsa om den på Ekofastans webbplats och på så sätt locka fler personer att gå stigen.
 13. Om du vill kunna följa med vilka som gått din skogsstig och vad de har svarat på uppgifterna kan du i ett senare skede logga in i seppo.io igen, söka upp spelet (det finns i ditt eget bibliotek) och klicka på de två huvudena i vänstra balken (här kan du kolla vilka som aktiverat spelet på sin telefon), eller så kan du i högra balken klicka på ikonen med flera ”pluppar” (stationer) så kan du se vilka svar som skickats