Välkommen till Ekofastan!

Vi firar Ekofasta 22.2–8.4.2023. Under temat Vardagshandlingar och framtidshopp bjuder Ekofastan oss att stanna upp några veckor innan påskfirandet för att fundera på hur vi kan ta hand om vår skapelse lite bättre.

Små handlingar i vardagen har en betydelse. På den här webbplatsen delar vi konkreta tips på vad var och en kan göra för att hjälpa miljön och klimatet. Här hittar du också goda miljönyheter och hoppingivande berättelser. Fastan är en tid som kallar oss att leva enklare och med eftertanke. Tillsammans kan vi bidra till att dämpa klimatförändringarna och lindra klimatångesten.

Testa vilken slags ekofasta som passar dig eller beställ Ekofastans nyhetsbrev och få tips och innehåll levererade direkt i din inkorg.

Följ Ekofastan på sociala medier under taggen #ekofasta. Kom med så får du tips, inspiration och ord som ger hopp!

Vad är Ekofasta?

Fastetiden och kyrkoåret kallar människor att följa en viss rytm. Fastan inför påsken är en tid för stillhet, koncentration och förberedelse, för självprövning och gemenskap med andra. Ekofastan fick sin början år 2012. Kampanjen vill inspirera finländare att ta del av påskfastans tradition, uppmuntra till måttfullhet och ansvarstagande och stärka relationen till naturen.

Katt ligger och sover på värmelement.

Video och podcast

Ung kvinna står och dricker kaffe och tittar på sin telefon i ett kök.

Artiklar och bloggar

En liten flicka håller i en stor broccolibukett och grinar glatt.

Inspiration

Samarbetspartner 2023

Finlandsvenska scouter FISSC ​
Finska Missionssällskapet FMS​
Martat​
Marthaförbundet​
Suomen ympäristökeskus SYKE ​