Tips för att minska på mikro­plasterna

Mikroplaster finns idag överallt och påverkar tyvärr både vår miljö och hälsa på ett negativt sätt. Det finns dock en hel del smarta åtgärder som man som privatperson kan tillämpa för att minska på spridningen, här följer några smarta tips.

Skräpa inte ner i naturen. Släng skräpet i soporna, inte på marken eller i havet! Med skräp menas allt från tomflaskor och plastpåsar, till godispapper och matförpackningar gjorda av plast. Skräpets värsting? Cigarettfimparna, som tyvärr hittas överallt och eftersom deras filter är gjorda av plast är riktiga superspridare av mikroplaster i naturen.

Bilägare – tänk över din bil och bilkörning! Bilar är nämligen en stor orsak till spridning av mikroplaster på grund av slitage från bildäcken. Vad man kan tänka på som bilägare är exempelvis att köra bil mindre, fundera på sin körstil och köra mjukare (så kallad eco-driving sliter mindre på däcken), samt se över däcktryck och kontrollera så att bilens hjulinställningar är korrekta.

Båtar sprider en hel del mikroplaster direkt ner i havet, och som båtägare kan man hjälpa till med att minska på spridningen genom att rengöra sin båt på ett smart sätt, ta hand om färgflagorna om man slipar båten, samt slänga möjligt damm och rester som farligt avfall. Man kan även tänka på att använda tampar av slitstarka material, eftersom tampar gjorda av till exempel nylon släpper ut en hel del oönskade mikroplaster.

Klädindustrin är en stor bov

En annan stor bov när det kommer till spridning av mikroplaster är klädindustrin. Som privatperson kan man tänka på att:

  • köpa färre nya kläder och istället shoppa second hand
  • använda mindre fleece, och om man absolut vill använda fleece köpa plaggen second hand istället för alldeles nya (fleece släpper flest partiklar av mikroplaster under de första tvättarna)
  • tvätta sina kläder mer sällan och vädra dem fräscha
  • använda flytande tvättmedel och tvätta i lägre temperaturer (vilket också sparar på elen)
  • laga sina kläder när de går sönder istället för att slänga dem
  • och om man använder torktumlare se till att slänga luddet i soporna istället för att spola ner det i vattenavloppet.