Skogen kallar oss att vandra

Att vandra i skogen, vare sig det är en kortare promenad i närskogen eller en flera dagar lång vandring med packning på ryggen i en nationalpark, är befriande, avslappnande och skönt.

Skogen har inga väggar, inget tak och marken är en ojämn matta av färger och former. Tanken får sväva fritt och för fantasin finns inte heller väggar eller tak eller färdiga rutor. Redan en kort stund i skogen sänker stressnivåerna och får en att må bättre. Under ekofastan kallar skogen oss att vandra.

Person med ryggsäck går på stig i skogen.

Gör det enkelt

En utfärd i skogen behöver inte vara komplicerad och utmanande; skogen man besöker behöver inte sträcka ut sig hektar efter hektar. I de flesta bostadsområden finns en skogsdunge med stigar att känna sig fram på, stenar att hoppa mellan och träd att klättra i eller bara luta pannan mot. Det är såklart skönt att ibland besöka en större skog, men om man inte har så mycket tid på sig eller vill göra en enkel utfärd så räcker skogsdungen också riktigt bra.

För en kortare vandring behöver man inte heller någon särskild utrustning; ett par bekväma skor och kläder enligt väder räcker långt, och en vattenflaska och något att äta under en paus är aldrig fel. Om man är en ovan skogsbesökare så är det väldigt bra att börja i den enkla ändan, men också om man vandrat mycket så kan det vara bra att påminna sig själv om att det också finns enkla sätt att stjäla till sig korta stunder i skogen varje vecka eller till och med varje dag.

Efter flera sådana kortare stunder lönar det sig att testa på längre utfärder till större skogar, för friheten i att spendera flera dagar i skogen på naturens villkor är obeskrivlig.

Skogen är scouternas vardagsrum

Finlands Svenska Scouter är i år samarbetspart i Ekofastan och deltar i att njuta av skogen och värna om den. Skogen är ett mer än bekant tema för scouter. Skogen är det ställe där en stor del av scoutingen händer; scouter vandrar i skogen, upptäcker den tillsammans, drar på hajk, simmar i skogssjöar, utmanar sig själva, testar sina gränser, går vilse, hittar fram, lagar mat, gör upp eld, skrattar och har kul med sina kompisar och knyter vänskapsband för livet, sover i vindskydd och lyssnar på skogens ljud om natten. Skogen är scouternas vardagsrum, sovrum, gym och kök. Skogen är scouternas hem, och vi hoppas att också du hittar ditt hem i skogen.

I scoutprogrammet finns otaliga fler aktiviteter med tips på saker man kan göra i skogen. Ta en kikare och en fågelbok och gör en utfärd till närmaste fågeltorn. Ta med en termos med kakao och några goda smörgåsar och pausa på en berghäll mellan tallarna. Besök en plats där du är ofta och undersök den med alla sinnen; vilka dofter finns på platsen, vilka ljud kan man höra? 

För Ekofastan finns det ett materialpaket med några av dessa aktiviteter utplockade för användning privat eller i grupper; aktiviteter finns för alla scoutingens åldersgrupper och bland aktiviteterna finns både aktiverande tips kring att göra utfärder och upptäcka skogen, och tips på mer lugna aktiviteter som hjälper en att känna in skogen, stilla sig och slappna av.

Materialpaketet finns här

Gunilla Edelmann, programkoordinator, Finlands Svenska Scouter