”Det är till skogen jag dras”

Ekofastans tema “Skogen” lyfts upp i Andrum

Grönskande knoppar i lövträd.
Foto: Aarne Ormio

Innan fastan

Fastan handlar om att vi under en period kan avstå från mat eller förströelser och lägga fokus på vår relation till Gud, till andra människor och till den omgivande naturen – hur lever vi i skogen och den i oss?

När Ekofastan inleds talar Birgitta Strandberg-Rasmus, Jan-Erik Lindqvist och Catharina Englund om sin relation till skogen i Andrum i Yle Vega.

– Skogen är min kyrka, luften jag andas, min tillflykt i nöden. Jag har vandrat på Aakennustunturi och Abisko och längs stigar i hemskogarna. Efter en arbetsdag dras jag till skogen, jag kan titulera mig skogsberoende, berättar Birgitta Strandberg-Rasmus från Nykarleby.

Det har hänt att hon har kramat en stor stadig gran och skrikit ut sin frustration och sorg.

Text: Monica Slotte

Läs hela artikeln och lyssna till andakterna på Yle Arenan.